Η Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και τόνισε πως ο συγκεκριμένος πόλεμος στην Ευρώπη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να δημιουργήσει το λιγότερο 5 εκατ. πρόσφυγες.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«Ι. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απερίφραστα καταδικαστέα.

Η δια της βίας παραβίαση των συνόρων ανεξαρτήτων κρατών και η, συνεπεία αυτής, προσπάθεια αναθεώρησής τους, αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Ήδη δε, οι εκπρόσωποι μας στα ευρωπαϊκά όργανα, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, έχουν λάβει θέση σε αυτή την κατεύθυνση.

Εισβολή στην Ουκρανία

ΙΙ. To δικηγορικό σώμα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν λυσιτελώς για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Παράλληλα δε, να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών και των συνεπειών, που η πολεμική αυτή σύγκρουση επιφέρει.

ΙΙΙ. Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, γίνεται πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, που θα επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους λαούς της, απροσδιόριστες σήμερα ως προς την έκταση και έντασή τους. Η Ιστορία, ως φαίνεται, δεν ήταν διδακτική για κάποιους.

ΙV. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου, θα αναπτύξουν σχετικές πρωτοβουλίες».

Πηγή: newsbeast.gr