Οι Ευρωβουλευτές έθεσαν χθες, Τρίτη, στόχο για να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία Ευρωπαϊκή συμφωνία – σταθμό για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, ενώ δίνει προτεραιότητα στο φύλο που υποεκπροσωπείται.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό επί πρότασης που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το 2012.

«Έπειτα από 10 χρόνια, από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτήν την οδηγία, είναι πλέον καιρός να σπάσουμε αυτήν την γυάλινη οροφή», αντέδρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Υπάρχουν πολλές ειδικευμένες γυναίκες για τις διευθυντικές θέσεις. Θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσουν ως τα τέλη του Ιουνίου του 2026 ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχουν δώσει τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών εδρών τους “στο υποεκπροσωπούμενο φύλο” στα διοικητικά τους συμβούλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 33% για τα κράτη μέλη που θα επιβάλουν ποσοστώσεις για τα διοικητικά τους συμβούλια.

Οι εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους θα πρέπει «να εφαρμόσουν διαφανή και ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια» για να ρυθμίσουν το πρόβλημα και «να δώσουν προτεραιότητα στο φύλο που υποεκπροσωπείται» όταν δύο υποψήφιοι διαφορετικού φύλου έχουν τα ίδια προσόντα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν ένα σύστημα κυρώσεων για τις εταιρείες που δεν θα σεβαστούν τους κανόνες.

Σήμερα, μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη διαθέτουν εθνική νομοθεσία όσον αφορά την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ ανήλθε από 11,9% το 2010 σε 31,3% σήμερα.

Πηγή: newsbeast.gr