Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προχωρά στην ενημέρωση των υπαλλήλων της υπηρεσίας ότι «η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας των εργαζομένων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ» δεν καλύπτει «τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας που θέτει ο νόμος (επίδοση εξώδικης πρόσκλησης, 4ήμερη προθεσμία, δημόσιος διάλογος)».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η διοίκηση, η απόφαση της ΑΔΕΔΥ έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΠΟΠΟΚΠ για τις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2021.

«Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη κήρυξη απεργίας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή των υπαλλήλων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ στην ‘απεργία’ αυτή, δεν συνιστά νόμιμο λόγο για την απουσία τους από την εργασία τους», καταλήγει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στην ανακοίνωσή της.

ΑΔΕΔΥ

Στην «αντεπίθεση» η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωση της που ακολούθησε την προκήρυξη της απεργίας για αύριο, υποστηρίζει πως η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ είχε μεγάλη συμμετοχή.

Όπως αναφέρει: «Η 24ωρη απεργία, που πραγματοποιήθηκε κανονικά σήμερα 23 Δεκεμβρίου στον χώρο του ΕΦΚΑ, από τις δύο Ομοσπονδίες (ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ – ΠΟΠΟΚΠ) και από την ΑΔΕΔΥ, είχε πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής. Κι αυτό, παρά την απόφαση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ να προσφύγουν στα δικαστήρια με αίτημα την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης. Χαιρετίζουμε τη μαζικότατη συμμετοχή των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, σε αυτό τον μεγάλο αγώνα για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ξεπούλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Καταγγέλλει, δε, «την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη για την συστηματική τους προσπάθεια να απαγορεύσουν και να καταργήσουν τις απεργίες και το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων με την μέθοδο προσφυγών στα δικαστήρια».

«Να είναι βέβαιοι», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ, «ότι οι αγώνες μας ούτε θα φιμωθούν ούτε θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν και θα αποκτούν όλο και πιο δυναμικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά».

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ «για την απαράδεκτη ενέργεια και την εντολή που έδωσε σήμερα σε διευθυντικά στελέχη του φορέα να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, επειδή στις 11.00π.μ., σήμερα, η απεργία των ομοσπονδιών κηρύχτηκε παράνομη, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με χθεσινή της ομόφωνη απόφαση, και η οποία δεν κρίθηκε από κανένα δικαστήριο ως παράνομη. Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους του ΕΦΚΑ, που απήργησαν σήμερα, ότι η συμμετοχή τους στην απεργία ήταν πέρα για πέρα νόμιμη».

«Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες και μεθοδεύσεις, από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν θα μείνουν αναπάντητες από την πλευρά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα προστατεύσουμε με όλα τα μέσα το δικαίωμά μας στην απεργία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Πηγή: newsbeast.gr