Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα (20/12), στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022 (efka.gov.gr). Μέσω αυτής οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2022.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: (efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση-Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Υπολογιστής

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν για το έτος 2022 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για πρώτη φορά, βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία τους σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους.

Πηγή: newsbeast.gr