Στο άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχιακά είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως θα υπάρξει διευρυμένο ωράριο και οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει η αγορά στα εποχιακά είδη φαίνεται να μην άρεσε στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Θέματα άνισης αντιμετώπισης σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προκύπτουν από τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την εκτίμηση των εμπόρων και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή απόφαση του υπουργείου:

«Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει στα εξειδικευμένα εποχικά καταστήματα την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών είναι φυσικά ευπρόσδεκτη μιας και αποτελούσε το δίκαιο αίτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι λογική η πρόθεση του να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές ώστε να κάνουν αγορές για τον εορταστικό στολισμό, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στα εποχικά καταστήματα την ύστατη ευκαιρία να διασώσουν τον εορταστικό τζίρο.

Την ίδια ώρα όμως, δεν γίνεται κατανοητή η παράλληλη δήλωση – προαναγγελία του υπουργείου να επιτρέψει και στα σουπερμάρκετ να πωλούν ακριβώς τα ίδια είδη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να το απαγορεύει σε χιλιάδες άλλα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα. Είναι προφανές πως προκύπτουν θέματα άνισης αντιμετώπισης σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες – εφόσον τους επιτρεπόταν η λειτουργία έστω και μόνο για αυτά τα προϊόντα –  θα προσδοκούσαν ικανοποιητικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές εμπορεύονται νόμιμα τα χριστουγεννιάτικα είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα σούπερ μάρκετ.

Το δικαιολογημένο ερώτημα του εμπορικού κόσμου αυτή την ώρα είναι: Ποια λογική υπαγορεύει να δίνονται ευκαιρίες περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας στα σουπερμάρκετ, και όχι στις σφόδρα πληττόμενες από την πανδημία, μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με κρατική εντολή παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα κλειστές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας;

Κάνω προσωπική έκκληση στον υπουργό Ανάπτυξης και βαθύ γνώστη των κανόνων αγοράς να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οικοδομώντας την επόμενη μέρα με υγιή ανταγωνισμό και προ πάντων με ομαλή λειτουργία και ίσους κανόνες για όλους».

Πηγή: newsbeast.gr