Είναι η πέμπτη ημέρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Τον αριθμό ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του, ο Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Η Βρετανία καλείται να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες – Κριτική στην κυβέρνηση

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για έλλειψη γενναιοδωρίας όσον αφορά την υποδοχή Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνοντας πιο μετρημένο από τους Ευρωπαίους γείτονές του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να φέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους που ζουν στην Ουκρανία, ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει «χιλιάδες ανθρώπους», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα είναι «πολύ γενναιόδωρη απέναντι στους Ουκρανούς», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την πολεμική που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου από τον υπουργό Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ.

Αυτός υπογράμμισε στο Twitter ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί ως εποχικοί εργαζόμενοι, προκαλώντας αγανάκτηση. Σκίτσο που δημοσίευσαν οι Times δείχνει σήμερα την υπουργό Εσωτερικών να ρωτάει μια οικογένεια Ουκρανών που έχει εγκλωβιστεί σε κτίριο που φλέγεται αν είναι «πρόθυμη να μαζέψει φρούτα» με αντάλλαγμα μια σκάλα για να την σώσει.

Η κριτική που ασκήθηκε στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία νέα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ), ανέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις του και σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζει την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς, που θα τους επιτρέψει να διαμείνουν έως και τρία χρόνια στην ΕΕ και να εργαστούν εκεί.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» που η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί μόνον τα μέλη των άμεσων οικογενειών των Ουκρανών που έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε την ίδια ώρα με μήνυμά της στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «να αρθούν οι αξιώσεις θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για όλους τους Ουκρανούς που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βρετανία, όπως κάνουν άλλες χώρες».

Περίπου 368.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, η πλειονότητα των οποίων εισήλθε στο έδαφος της Πολωνίας, και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις πολωνικές αρχές.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian, ο Ένβερ Σόλομον, ο οποίος ηγείται της ένωσης παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες The Refugee Council ζήτησε μια «πολύ πιο επείγουσα» ανταπόκριση που «να δείχνει περισσότερη συμπόνια από τον πρωθυπουργό».

«Πιστεύω ότι δίδεται όντως μια ευκαιρία να είμαστε γενναιόδωροι», δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκεντατ.

Ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον έκρινε «πιθανό» η Βρετανία να ακολουθήσει στο τέλος τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει περισσότερο στην υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.

Η Airbnb θα προσφέρει στέγη σε έως και 100.000 ουκρανούς πρόσφυγες

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μη κυβερνητικός βραχίονάς της, η Airbnb.org, θα προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση σε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Μπράιαν Τσέσκι και ο Τζο Γκέμπια, πρόεδρος της Airbnb.org, έχουν στείλει επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας προσφέροντας βοήθεια για τη στέγαση των προσφύγων.

Οι χώρες αυτές μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 300.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής εισέλθει στην ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και το μπλοκ πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή εκατομμυρίων άλλων, έχουν δηλώσει ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γαλλίας.

Η Airbnb.org, η οποία παρέχει προσωρινή διαμονή σε ανθρώπους στη διάρκεια κρίσης, θα συνεργαστεί στενά με κυβερνήσεις για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κάθε χώρας, περιλαμβανομένης της παροχής πιο μακροπρόθεσμης παραμονής.

Η παραμονή θα χρηματοδοτείται από την Airbnb, από δωρητές του Ταμείου για τους Πρόσφυγες της Airbnb.org και από ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb.org.

Πηγή: newsbeast.gr