Οι επικριτικές αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, δημιούργησαν σφοδρές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου οι ισορροπίες ανάμεσα σε τάσεις και στελέχη είναι λεπτές, ενόψει και του Συνεδρίου του κόμματος.

Ο λόγος για τις δηλώσεις του βουλευτή και πρώην Υπουργού Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται» ενώ υποστήριξε, επίσης, πως «είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» στην «επιλογή συμβούλων» – κάτι που πάντως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, προσέθεσε.

Η ανάρτηση Τσακαλώτου

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σήμερα στις ποικίλες αντιδράσεις – καθώς της συνέντευξής ακολούθησαν, ξανά, δημοσιεύματα για την «εσωστρέφεια» του κόμματος αλλά και «πόλεμος» μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα social media – μέσω της παρακάτω ανάρτησης:

«Σε σχέση με τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο 24ωρο νομίζω ότι είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:

  1. Αυτό που ενώνει τους Αριστερούς και Αριστερές (από οπού κι αν προέρχονται) είναι η στράτευση τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς προνομιούχους και εκλεκτούς, δηλαδή χωρίς ανισότητες.
  2. Η συζήτηση αυτή απαιτεί ειλικρίνεια. Να βλέπουμε ότι τα προνομία υπάρχουν, ότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζουν εμάς τους ιδίους. Είναι το πρώτο βήμα για να τα υπερβούμε. Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;
  3. Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευση μας σε αυτές τις ιδέες (είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα αυτά, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψη μας για τη δίκαιη κοινωνία). Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους.
  4. Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης.
  5. Είναι καθήκον μας να του εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μιας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  6. Είναι καθήκον δικό του να χρησιμοποιεί αυτή την κριτική για να γινόμαστε όλοι μαζί ισχυρότεροι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  7. Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ κατέληξε επισυνάπτοντας το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε «γιατί όταν κρίνεται η γνώμη κάποιου είναι κρίσιμο να έχει διαβαστεί ολόκληρη και να μη δημοσιεύεται πετσοκομμένη για να δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Πηγή: newsbeast.gr