Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση αγροτών έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πλατεία Βάθη. Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό και ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Στο σημείο έφτασαν, επίσης, και τα πρώτα τρακτέρ.

Ο αγροτικός κόσμος, όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, με τις 22 ημέρες των κινητοποιήσεων ανέδειξε «τα προβλήματα επιβίωσης της αγροτιάς».

Τα αιτήματα

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λόγω της συγκέντρωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Μάρνης από το ύψος της Αριστοτέλους έως την Καρόλου και στα δύο ρεύματα καθώς και στην οδό Λιοσίων από την Μάγερ έως την Ιουλιανού.

Δείτε φωτορεπορτάζ του Newsbeast από την πλατεία Βάθη:

Πηγή: newsbeast.gr