Ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές αρχές, το περιστατικό που έλαβε χώρα 9 ναυτικά μίλια μακριά από τη Χίο με δύο εμπορικά πλοία να συγκρούονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το πλοίο «ΑΝΤ» με σημαία Βανουάτου και πλήρωμα 13 άτομα, εκ των οποίων 10 Τούρκοι και το πλοίο «Potentia» σημαίας Σιγκαπούρης με 19 άτομα πλήρωμα, συγκρούστηκαν σε διεθνή ύδατα.

Το πλοίο ΑΝΤ απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το Potentia απέπλευσε από τη Σμύρνη. Τα πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με το σήμα να φτάνει τόσο στην ελληνική όσο και την τουρκική πλευρά.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.
Οι ελληνικές δυνάμεις που έφτασαν ήταν ιδιαίτερα ισχυρές με έξι πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και τρία Super Puma, ενώ σε εγρήγορση βρέθηκε και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που κινούνταν στην περιοχή.

Οι ελληνικές δυνάμεις προσέφεραν τη βοήθειά τους στο πλοίο με σημαία Βανουάτου, με το πλήρωμα να αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια και τον πλοίαρχο να δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην Τουρκία. Στο σημείο είχαν ήδη φτάσει και τουρκικές ακταιωροί.

Η κατάσταση πάντως φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση με τα πλωτά σκάφη να συνοδεύουν το πλοίο μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας για το περιστατικό

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

»Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Πηγή: newsbeast.gr