Επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των μέτρων λιτότητας στο Σουρινάμ, καθώς πλήθος κόσμου συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Παραμαρίμπο και αφού έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλε στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για διαφθορά.

Γύρω στο μεσημέρι, οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν. Ορισμένοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση.

Ταραχές ξέσπασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

«Έχω τρία παιδιά να ταΐσω και κάνω δύο δουλειές. Κάθε μέρα οι τιμές ανεβαίνουν», είπε η Άγκνες που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ένας άλλος διαδηλωτής λέει ότι ο πρόεδρος Σαντόνχι πρέπει να παραιτηθεί. «Μας λέει διαρκώς ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αλλά εγώ βλέπω μόνο σκοτάδι. Δεν μπορώ πλέον να πληρώσω για τα απαραίτητα, να πάω στη δουλειά μου ή να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο», εξηγεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τσαν Σαντόχι καταδίκασε τη βία και προανήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό όσων ενορχήστρωσαν και εξαπέλυσαν την επίθεση στην Εθνοσυνέλευση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουρινάμ καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στη δημοκρατία».

Το Σουρινάμ, μια μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό σχεδόν 600.000 κατοίκων, έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση λόγω του υψηλού πληθωρισμού (54,6% το 2022) και του δυσβάσταχτου εξωτερικού χρέους. Η πρώην ολλανδική αποικία βασίζει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Πηγή: newsbeast.gr