Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επανασχεδιάζει τις κινήσεις και τις προτεραιότητες στο μέτωπο της οικονομίας εξετάζοντας σενάρια με βάση κινδύνους για απρόβλεπτες ζημιές στην ανάπτυξη και στα κρατικά ταμεία.

Οι υψηλές πτήσεις των τιμών στην ενέργεια καθώς και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας θα βρεθούν σήμερα (25/2) στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει στο Παρίσι.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προπαρασκευαστική συζήτηση για εξαίρεση των δαπανών επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Οι πληροφορίες αναφέρουν για μεγαλύτερα και πιο ισχυρά αναχώματα που θα απορροφούν τους κραδασμούς από την ενεργειακή κρίση καθώς η πρόβλεψη στην έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση για 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις έως τον Ιούλιο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει ήδη ξεπεραστεί και αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το πώς θα δουλέψουν τα νέα μέτρα και αν οι επιδοτήσεις θα καλύψουν τις απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τους καυτούς λογαριασμούς που φθάνουν να τρώνε το 50% του μισθού ή της σύνταξης θα φανεί στην πράξη καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται ταυτόχρονα και από τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι ομίχλες για τη πορεία της οικονομίας πυκνώνουν τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αναδιατάσσοντας τον προϋπολογισμού και φέρνοντας μπροστά τα δυσμενή σενάρια για την ανάπτυξη και την διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος.

Με δεδομένο ότι από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια, η ανάφλεξη τους ανεβάζει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για επιτάχυνση στη ζώνη του 10% – 11%, πράγμα που θα εντείνει τα πλήγματα στα εισοδήματα και στο κόστη των επιχειρήσεων.

Η εξίσωση να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή και ταυτόχρονα να μην προκληθούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες στο προϋπολογισμό δεν είναι καθόλου εύκολη ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιοριστούν οι παρενέργειες από την Ουκρανία. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10 Μαρτίου για να λάβει την τελική της απόφαση.

Πηγή: newsbeast.gr