Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας αποφάσισε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης (24/2), όπως αναμενόταν, το αίτημα της κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της είχε υιοθετήσει πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θεσπίζεται ειδικό καθεστώς για την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα, για τη χρήση του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και για τη διακίνηση αγαθών. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ενδέχεται να επιβληθεί δελτίο στη διανομή τροφίμων, βασικών καταναλωτικών αγαθών και καυσίμων, καθώς και να απαγορευτούν οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα τόνισε στην ομιλία της στο κοινοβούλιο πριν από την διεξαγωγή ψηφοφορίας ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση των έκτακτων μέτρων μόνο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Σύμφωνα με την ίδια, η μεγαλύτερη απειλή για τη Μολδαβία στην παρούσα φάση είναι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Πάντως, πρόσθεσε, «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα μας επιτρέψει να είμαστε ευέλικτοι και να λάβουμε γρήγορα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν».

Το μεσημέρι χθες Πέμπτη η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου τόνισε πως η Μολδαβία είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία. «Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας» υπογράμμισε.

Όλα αυτά με φόντο την εκτίμηση του ουκρανικού στρατού που υποστήριξε πως το πλάνο του ρωσικού στρατού έχει στόχο να αποκόψει το Κίεβο και να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο στο νότο με προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Πηγή: newsbeast.gr