Σήμερα έχουμε νέα για τα γαλάζια ψηφοδέλτια και κυρίως για τον πειρασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει όριο ηλικίας στα ψηφοδέλτια. Είναι ένα σενάριο που συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να αποκλειστούν από τις λίστες πρόσωπα που έχουν ξεπεράσει τα 70 έτη ηλικίας. Μια τέτοια απόφαση είναι προφανές ότι θα εξυπηρετούσε τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και για ανανέωση, και βέβαια εξοβελισμό διαφόρων προσώπων που δεν έχουν την ίδια… πολιτική μενταλιτέ όπως λένε οι μυημένοι επί των προθέσεων του Κυρ. Μητσοτάκη. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί επ’ αυτού και όλα είναι ανοικτά ακόμα!

Μια περίπτωση που θα ήθελαν ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω της θεσμοθέτησης ορίου ηλικίας, να βρεθούν εκτός είναι στην Α΄ Αθηνών, ο πολύπειρος Νικήτας Κακλαμάνης που όμως είναι σκληρός παίκτης. Εκεί υπάρχουν εκλεκτοί του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που θέλουν να εκλεγούν, όπως π.χ. το δίδυμο Κυριάκου Πιερρακάκη και Άννας Ροκοφύλλου, όπως γράψαμε προ ημερών, ένα δημοσίευμα που έκανε αίσθηση στο νεοδημοκρατικό χώρο.

Και επειδή αναφέρομαι στην Α΄ Αθήνας να σας πληροφορήσω ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη μετά και την κοπή της πίτας του πολιτικού της γραφείου προ ημερών σε κεντρικό ξενοδοχείο εμφανίζεται πεπεισμένη για την πρωτιά. Μένει αυτό να αποδειχθεί καθώς δυναμική καταγράφει και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Η Όλγα, πάντως, αναμένεται να έχει φουλ στήριξη από τους καραμανλικούς.

Με την αναφορά στους καραμανλικούς, όμως, υπάρχει το ερώτημα τι θα κάνουν στις εκλογές 2023. Και το θέσαμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται σε διάφορα πρόσωπα-κλειδιά. Τι μας είπαν; Μη μας μπερδεύετε με τον Βαγγέλη Αντώναρο και διάφορα άλλα πρόσωπα. Ο Κώστας Καραμανλής θα πάρει τις αποφάσεις του, με το πιθανότερο σενάριο όπως αποκάλυψε η στήλη μας, να μην είναι υποψήφιος, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καραμανλικοί θα σταθούν απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς έχουν υπάρξει γέφυρες του πρωθυπουργού με διάφορα πρόσωπα, όπως π.χ τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη σχέση. Ακόμα και άλλα πρόσωπα όπως ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης αν και έχουν διαφορετική οπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ουδέποτε λοξοκοίταξαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το κρίσιμο στοίχημα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι όπως λέει να κερδίσει την ψήφο και πάλι των κεντρογενών ψηφοφόρων και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και οι Αμερικανός επικοινωνιολόγος, ο γκουρού της στρατηγικής των εκλογών, ο Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο εν λόγω κύριος δεν έφυγε καθόλου από το Μέγαρο Μαξίμου και ακόμα και τις ημέρες που είναι στις ΗΠΑ, υπάρχει καθημερινή επαφή μέσω του υπολογιστή και έχει κεντρικό ρόλο στην χάραξη της στρατηγικής του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Γκρίνμπεργκ για όσους δεν θυμάστε είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ είχε «πελάτες» κορυφαίους πολιτικούς ανά τον πλανήτη, όπως π.χ. ο Νέλσον Μαντέλα, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, κ.α.

Και λόγω της σημείωσης για τον Γκρίνμπεργκ, ρωτήσαμε τι γίνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου άλλοτε είχε κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τι μάθαμε; Ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε από τα λάθη του παρελθόντος και απευθύνθηκε σε ανθρώπους της αγοράς που έχουν χρόνια τριβή και ενασχόληση με το αντικείμενο. Ένα από τα πρόσωπα λοιπόν με τα οποία συνομιλεί τακτικά, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη και γι’ αυτό δικαιολογείται και γιατί εδώ και καιρό οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα προέβαλλαν πάντα επιχειρήματα από μετρήσεις της MRB.

Πάντως την απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή δεν τις έλαβε με βάση τα όσα του είπε ο Δ. Μαύρος. Αυτό που μάθαμε, όμως, είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε ενστάσεις από κεντρικά στελέχη για την αποχή, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Μπίστης, κ.α. Τελικά όμως δεν έκανε πίσω και περιμένει να δει κατά πόσο θα δικαιωθεί, αν και δεν είναι πολύ ένθερμοι αρκετοί, παρά το προεδρικό επιχείρημα: «Μα τι κάνετε έτσι, αποχή πέντε λεπτών είναι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Πέρα όμως από τα κοινοβουλευτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκκρεμότητες να κλείσει και μια από αυτές είναι το Πρόγραμμα. Αυτό λοιπόν είναι έτοιμο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα το παρουσιάσει στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες, ενώ έως την Παρασκευή θα δοθούν από την Κουμουνδούρου και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων βουλευτών.

Η ανακοίνωση των ονομάτων θα συμπέσει και με το τριήμερο συνέδριο της ΚΝΕ όπου θα μιλήσει και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που θα κλείσει μια και καλή την όποια όρεξη για κυβερνητική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Πηγή: newsbeast.gr