Στις κάλπες προσέρχονται στις 3 Νοεμβρίου οι πολίτες σε 32 πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια. Με την ψήφο τους θα έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μέσω της ψήφου τους μια σειρά προτάσεων, από το δικαίωμα στην άμβλωση και φορολογικά ζητήματα ως τη νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών.

Τουλάχιστον 124 ζητήματα τίθενται σε ψηφοφορία σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Σε 24 πολιτείες, κυρίως τις δυτικές, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να συγκεντρώσει υπογραφές για να προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση στις εκλογές, αν και οι τοπικοί βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να το δεχθούν.

Φέτος 38 από τα προτεινόμενα νομοσχέδια που τίθενται προς ψήφιση υποβλήθηκαν από πολίτες, μείωση από τα 60 το 2018 και 72 το 2016, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου οι ψηφοφόροι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποφασίζουν και για μια σειρά πρωτοβουλιών για την ακύρωση νόμων μέσω δημοψηφίσματος, κάτι που επιτρέπουν 26 πολιτείες.

Εκλογές

Στη Μασαχουσέτη και την Αλάσκα οι πολίτες έχουν προτείνει να υιοθετηθεί η μια μέθοδος ώστε να κατατάσσουν τους υποψήφιους για τις τοπικές και ομοσπονδιακές εκλογές βάσει της προτίμησής τους, κάτι που ισχύει μέχρι στιγμής μόνο στο Μέιν.

Στην Καλιφόρνια μια πρόταση νόμου δίνει το δικαίωμα σε όσους 17χρονους πρόκειται να είναι 18 ετών μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές να ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές, κάτι που ισχύει σε 18 άλλες πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Μια άλλη πρόταση θα αποκαθιστά το δικαίωμα όσων έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα όμως έχουν απελευθερωθεί υπό όρους.

Τρεις πολιτείες, η Αλαμπάμα, το Κολοράντο και η Φλόριντα, ζητούν από τους ψηφοφόρους να αλλάξουν οι κανονισμοί σε αυτές και να αναφέρουν ότι «μόνο ένας πολίτης», αντί για «κάθε πολίτης», μπορεί να ψηφίζει. Μια διαφορά που η Ομοσπονδία των Γυναικών Ψηφοφόρων της Φλόριντα καταγγέλλει ότι «αποτελεί κεκαλυμμένη ξενοφοβία και ψεύτικος πατριωτισμός»

Καλιφόρνια και Uber

Η Πρόταση 22 στην Καλιφόρνια εμφανίζεται ως πρωτοβουλία των πολιτών αλλά τη στηρίζουν εταιρείες όπως η Uber, η Lyft, η DoorDash, η Instacart και η Postmates, και προβλέπει οι οδηγοί των εταιρειών αυτών να θεωρούνται εργολάβοι και όχι εργαζόμενοι.

Οι εταιρείες έχουν δαπανήσει 190 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι», το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει δαπανηθεί φέτος για οποιαδήποτε άλλη πρόταση που τίθεται προς ψήφιση.

Αν οι οδηγοί αυτών των εταιρειών θεωρηθούν εργολάβοι, αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν μια σειρά νομικών δικαιωμάτων, όμως θα τους προσφέρει κατώτατο μισθό, επιχορήγηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια κάλυψη για ατυχήματα.

Ψυχοτρόπα μανιτάρια

Για πρώτη φορά τίθεται σε ψηφοφορία η νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών για ιατρική χρήση σε άτομα άνω των 21 ετών στο Όρεγκον.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ψυχοτρόπα αυτά μανιτάρια έχουν αποτέλεσμα σε διαταραχές άγχους και κάποιες ψυχικές διαταραχές.

Μαριχουάνα

Οι ψηφοφόροι σε πέντε πολιτείες καλούνται να αποφασίσουν αν θα νομιμοποιηθεί η χρήση μαριχουάνας, τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς στους ενήλικές.

Η Αριζόνα, η Μοντάνα, το Νιού Τζέρσι και η Νότια Ντακότα θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να εγκρίνουν τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, κάτι που θα οδηγήσει και στην τροποποίηση των συνταγμάτων τους. Η Νότια Ντακότα διεξάγει επίσης δημοψήφισμα για τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ στο Μισισιπή έχουν υποβληθεί δύο αντίθετες πρωτοβουλίες προς ψήφιση, μία από πολίτες και μία από βουλευτές.

Από το 1996, 33 πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν επιτρέψει τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, 11 για ψυχαγωγικούς και 16 έχουν αποποινικοποιήσει την απλή κατοχή.

Άμβλωση

Η Πρόταση 115 στο Κολοράντο προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 22η εβδομάδα της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Στη Λουιζιάνα οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφανθούν για μια τροποποίηση στο σύνταγμα της πολιτείας, η οποία θα αναφέρει ότι δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεν προσφέρει χρηματοδότηση για αυτές.

Η τροποποίηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα, αν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τη απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ, που προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση βάσει του Συντάγματος.

Πηγή: newsbeast.gr