Γύρω στις 20:00 με 20:30 αναμένονται τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των σημερινών εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, αφού η διαδικασία θα κυλήσει πολύ πιο σύντομα από την προηγούμενη Κυριακή καθώς οι υποψήφιοι είναι δύο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ οι ψηφοφόροι δεν έχουν να συμπληρώσουν εκ νέου αιτήσεις και να περιμένουν να καταβάλλουν τα τρία ευρώ της συμμετοχής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, εκτός εάν υπάρξει κόσμος που θα περιμένει στην ουρά εκείνη την ώρα έξω από τα εκλογικά τμήματα, οπότε ενδεχομένως θα υπάρξει μια μικρή χρονική παράταση. Θυμίζουμε ότι ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες στις 5 Δεκεμβρίου και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που αναζητήθηκαν για ταυτοπροσωπία στις 5 Δεκεμβρίου με ΑΜΚΑ, υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ θα αναζητηθούν και σήμερα. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί, θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 210-36.65.040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το εκλογικό τμήμα, θα ενημερώνει άμεσα πριν την διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ. Συνίσταται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης αποτελεσμάτων εκλογικού τμήματος.

Πηγή: newsbeast.gr