Ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε απόψε ότι επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ως υποψήφιο για την προεδρία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Κιλιτσντάρογλου θα βρεθεί στις 14 Μαΐου αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Ποιος είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1948 και είναι ηγέτης του CHP και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία από το 2010.

Ήταν βουλευτής της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης από το 2002 έως το 2015 και ως βουλευτής της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας της Σμύρνης από τις 7 Ιουνίου 2015.

Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) από το 1992 έως το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999.

Οι προκλητικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Κεμάλ Κιλιτσντσάρογλου είχε προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, καλώντας τον Ερντογάν να κάνει επέμβαση στα ελληνικά νησιά.

«Στην Κύπρο θα πάτε στον Πενταδάχτυλο να δείτε τον πατριωτισμό μας. Δεν είμαστε σαν αυτούς, δήθεν ”έρχομαι”, “έρχομαι αμέσως”, ή “μπορώ να έρθω ξημερώματα”. Τι είπε ο Ετζεβίτ, πήγε ο φαντάρος, έκανε την απόβαση, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και είπε ότι “ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο” και τελείωσε», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Τι θέλεις να σου στείλουν πρόσκληση; Αν έχεις την ψυχή, αν έχεις κουράγιο πηγαίνεις αδελφέ μου. Δεν έχουμε καμία σχέση με ψέματα. Δεν διοικείται έτσι η κυβέρνηση».

Το φιλοκουρδικό HDP ενδέχεται να τον στηρίξει – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, στοχεύει να βγει από τη σκιά του Ερντογάν, εκδιώκοντάς τον από την προεδρία. «Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης. Ο μοναδικός σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στις ημέρες της ευημερίας, της ειρήνης και της χαράς», είπε ο ίδιος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται ελαφρά του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο οι προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα κριθούν στο νήμα.

«Όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την εξουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εμείς, η Συμμαχία του Έθνους, θα οδηγήσουμε την Τουρκία με βάση τη συνεργασία και τη συμφιλίωση. Ο νόμος και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσουν», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Η «Συμμαχία του Έθνους» έφτασε στο χείλος της διάσπασης την Παρασκευή, μόλις 10 εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση. Αφού συναντήθηκε με τους δύο δημάρχους και με τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου σήμερα στην Άγκυρα, η Ακσενέρ επανήλθε τελικά στη Συμμαχία.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Πηγή: newsbeast.gr