Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, βάσει των οποίων ο Στέφανος Κασσελάκης κατήλθε πρώτος με ποσοστό 44,91%, όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, έναντι 36,18% της Έφη Αχτσιόγλου που ακολουθεί. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέσπασε το 8,93% των ψήφων, ο Νίκος Παππάς το 8,68% και ο Στέφανος Τζουμάκας το 1,3%.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, συνεργάτες του εξ Αμερικής ερχόμενου κ. Κασσελάκη και της πρώην υπουργού κας Αχτσιόγλου ξεκίνησαν ν’ αναζητούν συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλίνει προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, κάτι που έγινε εμφανές από τη δήλωσή του πως «είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα, έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Επί της ουσίας «φωτογράφιζε» τον κ. Κασσελάκη που κατά τα λεγόμενά του βασίζεται περισσότερο στην εικόνα του και λιγότερα στην ουσία και τις πολιτικές θέσεις. Λίγο νωρίτερα μάλιστα είχε προσθέσει πως «έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες για τις ιδέες της Αριστεράς, την Ιστορία της και την προοπτική της. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητούν στη Βουλή

Άλλωστε αιχμές κατά του αντιπάλου της κ. Κασσελάκη φρόντισε να αφήσει και η ίδια η κ. Αχτσιόγλου δηλώνοντας πως η επόμενη Κυριακή «θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει εάν τους αγώνες θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι, στη Βουλή και στην κοινωνία, αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Δεν πρέπει να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων». Θυμίζουμε πως ο 35χρονος επιχειρηματίας με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο δεν είναι βουλευτής και άρα εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να δώσει τις μάχες με πολιτικούς όρους στο Κοινοβούλιο.

Το πρόσωπο – ρυθμιστής

Οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ρυθμιστικό ρόλο θα διαδραματίσει τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Παππάς που κατήλθε τρίτος. Τη βραδιά των εκλογών απέφυγε ν’ απαντήσει με ποιον θα συνταχθεί, αναφέροντας απλώς ότι «η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Ένα σενάριο είναι να στηρίξει ευθέως τον κ. Κασσελάκη, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα προτιμήσει να μην πάρει ξεκάθαρη θέση, αλλά να δείχνει εμμέσως προς την πλευρά του πρώτου. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που συντασσόταν με την κα Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του, δεν θα τον ακολουθήσουν σε μια τέτοια κίνηση, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου.

Τέλος, με την κ. Αχτσιόγλου θα συμπορευτεί σίγουρα ο Στέφανος Τζουμάκας. Στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα, την οποία έκανε με μεγάλη καθυστέρηση, μίλησε για φαινόμενα παρακμής που εμφανίζονται ως πρόοδος. «Πρέπει να θεσπισθεί δίπλωμα απονομής «πολιτικής ευρεσιτεχνίας» σε δήθεν Αριστερούς που διακρίθηκαν στη χειραγωγούμενη υιοθέτηση του δεξιού φαινομένου του τιμωρητισμού, ως δήθεν προοδευτική επιλογή με «αριστερό» περιτύλιγμα» υπογραμμίζει με σκωπτικη διάθεση.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που γράφτηκαν έως και τις 22:00 το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου που έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των εκλογών. Άρα το εκλογικό σώμα δεν θα αλλάξει. Αυτό που μάλλον πρόκειται ν’ αλλάξει, είναι ο αριθμός των ατόμων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Εκτιμάται ότι αρκετοί από τους 148.821 που μετέβησαν στα 537 εκλογικά τμήματα, δεν θα το πράξουν και την επόμενη Κυριακή και πως αυτοί που θα επιμείνουν σίγουρα να ξαναπάνε, είναι αυτοί που γράφτηκαν προχθές, ήτοι κυρίως νέοι σε ηλικία, η πλειοψηφία εκ των οποίων τάχθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την πλευρά της πάντως η κ. Αχτσιόγλου προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα επιχειρήσει να στραφεί στο πιο «παραδοσιακό» ακροατήριο της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων και όσων ενδεχομένως απείχαν από την ψηφοφορία της 17ης του μηνός.

Πηγή: newsbeast.gr