Έκρηξη νοθείας στο μέλι παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Επιχειρήσεις ανακατεύουν το μέλι με γλυκαντικές ουσίες, σιρόπια, ζάχαρη και κάποιες φορές το αναμειγνύουν με μέλι εισαγωγής.  

«Οι ελληνοποιήσεις και οι νοθείες είναι από τα μεγαλυτερα προβλήματα στον κλάδο. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρει έναν πιστοποιημένο συνεταιρισμό να προμηθεύεται μέλι ή να βρει έμπιστους μελισσοκόμους» λέει ο Βασίλης Καραχάλιος, βραβευμένος παραγωγός-μελισσοκόμος σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο.

Στις ετικέτες θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης. «Άμα δεν το αναλύσεις το μέλι, δεν μπορείς να το καταλάβεις» αναφέρει ο κ. Καραχάλιος στο OPEN, στον Μάνο Νιφλή και την Χρύσα Φώσκολου. Όπως τονίζει μέλι που κρυσταλλώνει δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, ποιοτικά δεν διαφέρει, αλλάζει η γεύση και η υφή του. Το μέλι αν έχει συλλεχθεί σωστά δεν χαλάει ποτέ, η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική αναφέρει χαρακτηριστικά. Η τιμή του ξεκινάει από 12 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει στα 20-25 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία.

Πηγή: newsbeast.gr