Ανάπτυξη-ρεκόρ που άγγιξε το 7,5% το 2021 κατέγραψε η οικονομία της Βρετανίας. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), ύστερα από ιστορική συρρίκνωση 9,4% που έφερε έναν χρόνο νωρίτερα η πανδημία του κορονοϊού.

Μόνο για το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 1,0% παρά την έλευση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, ύστερα από αντίστοιχη αύξηση το τρίτο τρίμηνο -ποσοστό που αναθεωρήθηκε προς τα κάτω- όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Για τον Δεκέμβριο μόνο, έναν μήνα όπου έγινε αισθητός ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον, πλήττοντας ιδιαίτερα το εμπόριο και τον κλάδο ξενοδοχείων-εστίασης εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%.

«Η βρετανική οικονομία κατέγραψε ένα αναιμικό τελείωμα της χρονιάς λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον και των περιορισμών» που εισήγαγε η κυβέρνηση για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωσή της, δήλωσε η Ρέιν Νιούτον-Σμιθ, επικεφαλής οικονομολόγος της ομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών CBI όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενώ τα χειρότερα από τον αντίκτυπο φαίνεται να έχουν περάσει, οι εταιρίες και πάλι είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις σε προμήθειες και πιέσεις στο κόστος ενώ τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση κόστους διαβίωσης», είπε.

Εντυπωσιακά ανθεκτική η βρετανική οικονομία

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έκανε λόγο για μια «εντυπωσιακά ανθεκτική» οικονομία με τη βρετανική ανάπτυξη να είναι «η ταχύτερη του G7 τη χρονιά αυτή».

Για λόγους σύγκρισης, το γαλλικό ΑΕΠ ανέκαμψε 7% το 2021, αυτό της ΕΕ 5,2% και των ΗΠΑ 5,7%.

Πηγή: newsbeast.gr