Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σανγκάη της Κίνας, όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2, έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας μετάλλαξης του ιού, ένα σενάριο που επίσης έχει προκαλέσει ανησυχία, ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός αναφέρει σε ενημέρωσή του, πως η Κίνα, μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020), είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Πού οφείλεται αυτό; Στην στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2.

Σημειώνεται, δε, πως η στρατηγική αυτή ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 οπότε και παρατηρήθηκε διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Γιατί είναι λιγότερο αποτελεσματική η zero-Covid στρατηγική

Η Σανγκάη σε lockdown

Σε κάθε περίπτωση, από τον ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από το Πεκίνο, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά», ενώ «η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική “μηδενικής διασποράς” που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων».

«Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας», επαναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κλείνοντας την ενημέρωσή του.

Πηγή: newsbeast.gr