Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 συναντώνται σήμερα (16/11) εκτάκτως στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20, μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, άρχισαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν εκφράστηκαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι η έκτακτη συνάντηση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

Όλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Εάν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θέλει να μοιραστεί τι γνωρίζει για το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι». Όταν ερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Ρωσία, δεν απάντησε.

Πηγή: newsbeast.gr