Για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και για την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα μίλησε η Έλενα Ράπτη.

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Φιγούρες με πρόσωπα και φωνή» με την Πόπη Στεφανίδη, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων (98.7 fm) και δήλωσε πως σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.

Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού, ως εκ τούτου είναι ένα πρόσωπο που το παιδί αγαπά και εμπιστεύεται είπε η κ. Ράπτη και πρόσθεσε πως μόνο 2 στα 100 περιστατικά καταγγέλλονται στις αρχές.

«Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που είναι ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών, που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» τόνισε η Έλενα Ράπτη

Πού στοχεύει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Έλενα Ράπτη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει:

  • να αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών,
  • να μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν
  • να αυξήσει τα κρούσματα που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.
  • Ο ορίζοντας υλοποίησής του είναι πενταετής.
  • Ήδη, Υπουργεία έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν προταθεί για την προστασία των παιδιών.

Πηγή: newsbeast.gr