Για τη ζωή της, την ένταξή της στην Αντίσταση και τα δύσκολα παιδικά της χρόνια μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας (26/10) η σπουδαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγος, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Μιλώντας στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω τόνισε πως γεννήθηκε αριστερή ενώ εξήγησε ότι η Αντίσταση την έκανε αυτό που είναι.

«Το σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη» είπε.

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη» ανάφερε.

«Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα»

Ασκώντας κριτική κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

«Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρυθμίσεις» είπε αναφερόμενη στον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή για εκείνη αποκαλώντας την μία «Παγκόσμια Ελληνίδα», που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό.

«Η προσωπικότητα και το έργο της Ελένης δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές γιατί ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που το έργο και η προσφορά γίνονται μέρος της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα τη γράφουν. Είναι μία οικουμενική Ελληνίδα, μια γυναίκα με μικρασιατικές ρίζες που από τις γειτονιές του Βύρωνα αναδείχθηκε πρύτανης της Ευρώπης, μια επιστήμονας που κατέστησε το Βυζάντιο “αενάως παρόν” – όπως η ίδια λέει – και ο ανήσυχος άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας που παραμένει τολμηρός παρατηρητής των εξελίξεων. Είμαι χαρούμενος που τη γνωρίζω προσωπικά και με τιμά με τη φιλία της. Με εμπνέει η περιπέτεια της ζωής της με τη συμμετοχή της στην Αντίσταση και με τη σταθερή της παρουσία στο μέτωπο της δημοκρατίας. Αναζητώ συχνά τις συμβουλές της. Η Αρβελέρ είναι μια αυτοκράτειρα των καιρών μας και οι Έλληνες της οφείλουμε ευχαριστίες, σεβασμό και αγάπη» είπε.

Για την Αρβελέρ μίλησε και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποκαλώντας την «κορυφαία του χορού» στη σύγχρονη παράσταση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη τής οφείλουν πολλά για τις μελέτες της πάνω στις ρίζες του πολιτισμού».

Πηγή: newsbeast.gr