Έως τα μεσάνυχτα της 20ής Δεκεμβρίου θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός από τα νομίσματα ή τις συλλογές του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έχει ανακοινώσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» το σύνολο των εσόδων από την 23η Αυγούστου μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα διατεθεί σε δράσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Πρόκειται σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για μία πράξη αλληλεγγύης, που υπογραμμίζει μια νέα σχέση των πολιτών με το δημόσιο χώρο.

Στις 21 Δεκεμβρίου όσα νομίσματα θα έχουν απομείνει, θα οδηγηθούν στο χυτήριο, ενώ τα καλούπια τους έχουν ήδη καταστραφεί, δύο σημεία που προσθέτουν στη συλλεκτική τους αξία.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επανακυκλοφόρησαν, ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση, ο Φοίνικας και η Δραχμή, τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για δύο μοναδικά διμεταλλικά νομίσματα που εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και είναι διαθέσιμα στην τιμή των 40 ευρώ το καθένα.

Η διάθεσή τους γίνεται μέσα από το e-shop που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στον σύνδεσμο shop.greece2021.gr.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτελείται συνολικά από 14 νομίσματα. Υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής, και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας. Φέρει τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου.

Εκτός από τη συναισθηματική και αναμνηστική αξία, οι πωλήσεις των νομισμάτων της συλλογής προσέφεραν τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των επετειακών δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Νομίσματα που τιμούν την κάθε περιοχή της Ελλάδας

Εκτός από τα δύο διμεταλλικά νομίσματα, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας:

 • Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
 • Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 • Η Θεσσαλία και η ‘Αρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
 • Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
 • Η Μακεδονία και τα Νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Παύλο Μελά.
 • Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
 • Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
 • Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω Τα οκτώ αργυρά νομίσματα διατίθενται τόσο χωριστά σε περιορισμένο αριθμό, σε μονές κασετίνες, στην τιμή των 200 ευρώ το καθένα, όσο και όλα μαζί, σε μια πολυτελή κασετίνα που απευθύνεται στους συλλέκτες νομισμάτων, στην τιμή των 1.600 ευρώ. Το Νομισματικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας.
 • Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας.
 • Η ελληνική σημαία του 1821.
 • Η ελληνική σημαία του 1822.
 • Η σύγχρονη ελληνική σημαία. Τα χρυσά νομίσματα διατίθενται αποκλειστικά ως μέρος της πλήρους κασετίνας, που περιλαμβάνει και τα 14 νομίσματα της συλλογής του Νομισματικού Προγράμματος. Η τρίπτυχη πλήρης κασετίνα κυκλοφορεί σε 1.000 μόλις αντίτυπα, κοστίζει 7.680 ευρώ και απευθύνεται στους συλλέκτες νομισμάτων, σε μεγάλες επιχειρήσεις ή ιδρύματα που θέλουν να εντάξουν τα νομίσματα αυτά στις συλλογές τους ή να τα προσφέρουν σαν εταιρικά δώρα.

Πηγή: newsbeast.gr