Απάτη και υπερσυνταγογράφηση στην ιατρική: Χιλιάδες συνταγές για προσωπικά οφέλη

Απάτη και υπερσυνταγογράφηση στην ιατρική: Χιλιάδες συνταγές για προσωπικά οφέλη

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε ανησυχητικά παραδείγματα υπερσυνταγογράφησης από ιατρούς στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, μια παθολόγος από το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης έχει συνταγογραφήσει 705 διαφορετικά φάρμακα (1.818 τεμάχια) για τον σύζυγό της, τις δύο κόρες της και τον εαυτό της. Αξιοσημείωτο είναι ότι για μία από τις κόρες της, ηλικίας 15 ετών, είχε συνταγογραφήσει τρεις διαφορετικές στατίνες. Όταν ο υπουργός την καλεί για εξηγήσεις, εκείνη ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει ένα σπάνιο νόσημα και ότι «δεν θα ξαναγίνει…».

Επίσης, γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, φτάνοντας συνολικά τα 1.100 τεμάχια, προκειμένου να θεραπεύσει γυναίκες με εμμηνόπαυση και εγκύους. Παράλληλα, καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα χορήγησε 500 διαφορετικά σκευάσματα (925 τεμάχια) μόνο σε δύο αλλοδαπούς “ασθενείς” εντός 8 μηνών.

Με την ενεργοποίηση νέων, προχωρημένων συστημάτων από την ΗΔΙΚΑ, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν φάρμακα σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Υπό τις εξελίξεις αυτές, αρκετοί γιατροί αποκλείστηκαν από το σύστημα συνταγογράφησης και κλήθηκαν να αποζημιώσουν το Δημόσιο για τις ζημιές που προκάλεσαν. Από τον ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπιστεί 296 γιατροί με χρηματικές ποινές που συνοδεύονται από επιστροφές έως 800.000 ευρώ για κάποιους εξ αυτών, με συνολικά ποσά απάτης που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα πρόστιμα εντοπίστηκαν σε φαρμακοποιούς που εκτέλεσαν συνταγές-μαϊμού.

Ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα δεν υπάρχει πιθανότητα διαφυγής για τους παραβάτες και προειδοποίησε να σταματήσουν τις πρακτικές αυτές. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει το σύνολο των γιατρών, αλλά να εστιάσει σε μία μικρή μερίδα τους που εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Νίκη Τσούμα, ανέφερε ότι τα συστήματα πληροφορικής επιτρέπουν την παρακολούθηση των συνταγών σε πραγματικό χρόνο, ενώ υπάρχουν και εξελιγμένα antifraud συστήματα που αναγνωρίζουν παραβατικές συμπεριφορές. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τόνισε την πρόθεση να εισαχθούν επιπλέον φίλτρα για την προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Μισθολογικές Διαφορές Μεταξύ Στρατιωτικών και Τακτικών Δικαστών Σύμφωνα με Απόφαση Μισθοδικείου

Μισθολογικές Διαφορές Μεταξύ Στρατιωτικών και Τακτικών Δικαστών Σύμφωνα με Απόφαση Μισθοδικείου

Αλλαγές στη Σύγχρονη Τραπεζική με Άμεσες Πληρωμές από την Τράπεζα της Ελλάδος Αρχής Οκτωβρίου 2024

Αλλαγές στη Σύγχρονη Τραπεζική με Άμεσες Πληρωμές από την Τράπεζα της Ελλάδος Αρχής Οκτωβρίου 2024