Η αποδοχή του θανάτου σε ένα ναυτικό δράμα: Η τραγωδία της Πύλου και οι άταφοι πρόσφυγες

Η αποδοχή του θανάτου σε ένα ναυτικό δράμα: Η τραγωδία της Πύλου και οι άταφοι πρόσφυγες

Το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023, στα ανοικτά της Πύλου, με 104 διασωθέντες, 82 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους πρόσφυγες, παραπέμπει σε μία αρχαία τραγωδία, αλλά χωρίς την κάθαρση που συνήθως ακολουθεί. Τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου είναι πολλά και η δικαίωση αργεί να έρθει. Οι 17 σοροί, εκ των οποίων οι οκτώ παραμένουν ανώνυμες, βρίσκονται στα ψυγεία του νεκροταφείου του Σχιστού για 15 μήνες. Ο Μιχάλης Λώνας, πρόεδρος του Κοιμητηρίου, αναφέρει με θλίψη ότι αυτές είναι οι «Πύλος 1», «Πύλος 2», «Πύλος 3» και ούτω καθεξής, τίτλοι που αποδεικνύουν την απανθρωποποίηση των θυμάτων μιας ναυτικής τραγωδίας.

Οι σοροί υποβλήθηκαν σε νεκροψία-νεκροτομή από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς προτού μεταφερθούν στο Σχιστό, με σκοπό την επαλήθευση της αιτίας θανάτου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κώστα Κούβαρη, πρόσωπα της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών συνεργάστηκαν με ιατροδικαστές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, λαμβάνοντας DNA και φωτογραφίες για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί συγγενής πρώτου βαθμού, για να δώσει DNA και να γίνει η ταυτοποίηση, εξηγεί ο Κούβαρης.

Η κατάσταση όμως παραμένει δύσκολη. «Ορισμένες σοροί έχουν μεταφερθεί στη χώρα των θυμάτων», προσθέτει ο Μιχάλης Λώνας, επισημαίνοντας πως για τις εναπομένουσες έχει διατεθεί κονδύλι για την ταφή στην Κομοτηνή, αφού εκεί ενταφιάζονται οι μουσουλμάνοι. Παρά ταύτα, το κράτος δεν αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς και ταφής, που κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, επαφίεται στους δήμους και στους ευαισθητοποιημένους πολίτες ή οργανώσεις, όπως παρατηρεί η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος και συντονίστρια της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Η Στραχίνη υπογραμμίζει τη δυσκολία καταγραφής των νεκρών, μια διαδικασία που καθιστά δύσκολη την αναζήτηση από συγγενείς που επιθυμούν να βρουν τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων. Οι νεκροί είναι συχνά διασκορπισμένοι σε διάφορα νεκροταφεία και δεν καταγράφονται σωστά, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Η Ελένη Σπαθανά, επίσης δικηγόρος από την RSA, επισημαίνει την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της ταφής. Η Στραχίνη προσθέτει ότι αυτοί οι άνθρωποι λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ακόμη και μετά τον θάνατό τους. Ο Θεόδωρος Επισκοποπούλος, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Πένθιμων Τελετών Ελλάδος, αναφέρει ότι χάρη σε φορείς που κάλυψαν τα έξοδα, οι σοροί έλαβαν ταφές.

Η αναμονή φτάνει στο τέλος της για τα τελευταία άταφα θύματα της Πύλου, αφού επιτέλους πλησιάζει η στιγμή που θα αναπαυτούν. Πηγή: tanea.gr

More From Author

Ποινή φυλάκισης τριών ετών για τον πρώην βουλευτή Ανδρέα Πάτση λόγω ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες

Ποινή φυλάκισης τριών ετών για τον πρώην βουλευτή Ανδρέα Πάτση λόγω ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες

Εμβολιασμός κατά της γρίπης Απαραίτητος για την προστασία της δημόσιας υγείας

Εμβολιασμός κατά της γρίπης Απαραίτητος για την προστασία της δημόσιας υγείας