Η υπογεννητικότητα είναι μια σημαντική πρόκληση για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των μικρών νησιών της Ελλάδας. Η μείωση του πληθυσμού τους θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων, γεγονός που επισημάνθηκε και από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών, που έλαβε χώρα από 4 έως 6 Οκτωβρίου στη Μήλο.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ζυγουρόπουλο, ειδικό στο τομέα της γυναικολογίας και μαιευτικής, η Ελλάδα καταγράφει τα τελευταία 35-40 χρόνια μια συνεχή υπογεννητικότητα, με το 2022 να σημειώνει τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών. Οι ρυθμοί γεννήσεων στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, με ορισμένα χωριά να μην έχουν καταγράψει γέννηση εδώ και χρόνια. Για τη διατήρηση ενός πληθυσμού, ο δείκτης γονιμότητας πρέπει να είναι πάνω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Η ελληνική Πολιτεία εξετάζει πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αυτού προβλήματος, με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων να προτείνουν λύσεις. Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι η δωρεάν ανάλυση της Αντιμυλλέριος Ορμόνης (ΑΜΗ), έργο που στοχεύει στο να ενημερώνει τις γυναίκες σχετικά με το ωοθηκικό τους απόθεμα και να διευκολύνει τον προγραμματισμό της οικογενειακής τους ζωής.
Παράλληλα, ένα ανησυχητικό στοιχείο προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η οποία αποκαλύπτει ότι μόνο μία στις δέκα γυναίκες γνωρίζει ότι η ποιότητα του ωοθηκικού αποθέματος αρχίζει να μειώνεται μετά τα 35 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 48% των γυναικών πιστεύει ότι οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης στην ηλικία των 40 είναι μεταξύ 30-50%, όταν στην πραγματικότητα κυμαίνονται ανάμεσα στο 3-5%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο του διαδικτύου ως κύριας πηγής πληροφόρησης, με ποσοστό 60%, ενώ μόνο το 24% δηλώνει ότι αντλεί πληροφορίες από το σχολείο.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της γονιμότητας. Εάν δεν υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές που να ενθαρρύνουν τις νέες οικογένειες, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να δει περαιτέρω μείωση του πληθυσμού της, με εκτιμήσεις να προλέγουν ότι το 2050 θα κυμανθεί γύρω από τα 7,5 εκατομμύρια.
Οι προτάσεις και οι δράσεις για την ανάπτυξη της γονιμότητας είναι αναγκαίες, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των μικρών νησιών και της χώρας γενικότερα. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές και η κοινωνική συνείδηση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Πηγή: tanea.gr