Η διαρροή της λίστας με τους 554 αστυνομικούς που θα στελεχώσουν τη νέα επίλεκτη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Η νέα αυτή υπηρεσία, που συχνά αναφέρεται ως το ελληνικό FBI, καλείται να διαχειριστεί σοβαρές υποθέσεις, όπως συμβόλαια θανάτου και λαθρεμπόριο. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των αστυνομικών έχει αναδείξει πέντε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης και την αιτία της διαρροής.
Το πρώτο ερώτημα σχετίζεται με τη διαχείριση των εγγράφων που αφορούν τις αποσπάσεις των συγκεκριμένων αστυνομικών. Τα έγγραφα αυτής της κατηγορίας χαρακτηρίστηκαν απλώς «εμπιστευτικά», χωρίς να δοθεί η διαβάθμιση του «απορρήτου», κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία διάδοσή τους.
Σχετικά με αυτό, το δεύτερο ερώτημα θέτει τις ασαφείς εντολές για τη διαχείριση και ενημέρωση των μελών της υπηρεσίας. Τα σήματα είχαν αρχικά αποδέκτες επτά κεντρικές υπηρεσίες και διανεμήθηκαν περαιτέρω σε άλλες κατώτερες υπηρεσίες χωρίς κατάλληλους περιορισμούς ή σημασίες.
Ένα άλλο ερώτημα αφορά την επιλογή που έγινε να μη τηρηθεί η συνήθης διαδικασία μεταθέσεων και αποσπάσεων, που προϋποθέτει αυστηρή μυστικότητα για τους υπαλλήλους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπογράφουν ότι δεν θα γνωστοποιούν στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητά τους επιγνώθοντας τη σοβαρότητα των πληροφοριών.
Η δημοσιοποίηση της λίστας έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αστυνομικούς, καθώς οι κατάλογοι συνηθίζεται να παραμένουν πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά σε μεταθέσεις σε δευτεραγωνιστικές υπηρεσίες. Παρά την αφαίρεση της ανάρτησης από τον ιστότοπο, αρκετοί κρατούν την πληροφορία και τη διαδίδουν περαιτέρω.
Τέλος, το πέμπτο ερώτημα αναφέρεται στη δυνατότητα εξιχνίασης του τρόπου διαρροής, καθώς φαίνεται ότι τα έγγραφα έχουν διακινηθεί ευρέως μέσω άτυπων διαδικτυακών ομάδων. Η έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής φαίνεται αβέβαιη, δεδομένου ότι πολλές συσκευές και επαφές εξετάζονται.
Πηγή: tanea.gr