Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσιάστηκε χθες και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ως στόχο την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη και τη μείωση των ανισοτήτων. Μία από τις βασικές καινοτομίες είναι η ενσωμάτωσή των παιδιάτρων στη “δεξαμενή” των προσωπικών γιατρών, επιτρέποντας στους 530.000 ανήλικους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική φροντίδα.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, οι ενήλικες θα έχουν περισσότερες επιλογές για προσωπικούς γιατρούς, καθώς προστίθενται όλοι οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι γιατροί που αναζητούν ειδικότητα στη Γενική ή Οικογενειακή Ιατρική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εντάξει το 75% των δικαιούχων στο σύστημα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, από το 56,9% που είναι σήμερα.
Ένα σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχουν ποινές για τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Αντίθετα, θα γίνεται αυτοματοποιημένη εγγραφή στο σύστημα. Η εγγραφή αυτή θα μπορεί να πραγματοποιείται σε επίπεδο δήμου ή γειτονικών δήμων.
Επιπλέον, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου επαναφέρει το ζήτημα των οικονομικών κινήτρων (40.000 ευρώ σε μεικτές απολαβές) για ιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας το 2025. Αυτή η πρόταση είχε προκαλέσει αντιδράσεις πέρυσι, με φωνές που υποστήριξαν ότι ευνοεί συγκεκριμένες ειδικότητες και τάσσει σε “πολλές ταχύτητες” τους γιατρούς.
Τέλος, μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, που θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες και θα λειτουργούν ως χώροι εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας.
Πηγή: tanea.gr