Η Taste Atlas δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα με τα καλύτερα ζυμαρικά παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενη την παγκόσμια μέρα ζυμαρικών, η οποία γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ταλιατέλες από την Ιταλία, με τη χώρα αυτή να κατέχει συνολικά 41 από τις 50 θέσεις της λίστας. Ανάμεσα στις εννέα μη ιταλικές θέσεις, δύο ανήκουν στην Ελλάδα.
Ο τραχανάς κατέχει την 22η θέση και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που θυμίζει ζυμαρικά, φτιαγμένο από χονδρούς κόκκους σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, ξινόγαλα ή γιαούρτι. Θεωρείται ότι έχει μακρόχρονες ρίζες, καθώς αρχικά χρησιμοποιούνταν ως μέσο συντήρησης του γάλακτος πριν από την εποχή των ψυγείων. Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους και έχει πολλές ποικιλίες ανάλογα με το γαλακτοκομικό προϊόν.
Στην 31η θέση βρίσκονται οι χυλοπίτες, που είναι επίσης ελληνικά ζυμαρικά, κυρίως από την Κρήτη. Αυτά τα ζυμαρικά παρασκευάζονται παραδοσιακά στο χέρι και περιλαμβάνουν αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και αλάτι. Αποξηραίνονται κάτω από τον ήλιο, για να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνήθως σερβίρονται με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: tanea.gr