«Η αξιοπρεπής στέγη αποτελεί δικαίωμα για όλους» διαμήνυσαν οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας (World Habitat Day). Οι ομιλητές εστίασαν στα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όλο και περισσότεροι άστεγοι, άτομα που ζουν σε καταλύματα τα οποία είναι ακατάλληλα, τόσο Έλληνες, όσο πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και άλλοι που βρίσκονται υπό την απειλή έξωσης.

Εξηγώντας πως η έλλειψη της στέγης παρουσιάζει ραγδαία και ανησυχητική αύξηση στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς περισσότερα από 700.000 άτομα βιώνουν κατάσταση στεγαστικής στέρησης, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων.

O Βίκτωρας Τσιαφούτης από το ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής), παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε πως ένα στα δύο δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικό, επαγγελματικό, καταναλωτικό, κ.λπ.) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο». «Υπάρχει κόσμος, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από οφειλές σε πιστωτικές κάρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Εστιάζοντας στα νοικοκυριά που είναι υπερχρεωμένα ο κ. Τσιαφούτης σημείωσε πως «από το 2011 και μετά εκτινάχθηκαν οι υποθέσεις στο 90%, ενώ μέχρι τότε ήταν ελάχιστες».

«Επιπλέον, από το 2012 καταργήθηκε ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας). Μέχρι το 2015 ίσχυαν κάποια αντανακλαστικά της Πολιτείας για την προστασία της κατοικίας, αλλά σταδιακά άρχισαν να μειώνονται.

Από τις αρχές του 2019 με την κατάργηση του ”νόμου Κατσέλη” η προστασία περιορίστηκε πολύ, και από το 2020 δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» είπε και τόνισε ότι :«Σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται ως τελείως ανεπαρκές».

«Από την αρχή του έτους, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, αλλά λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει» επεσήμανε.

«Θα δημιουργηθεί επιτροπή ώστε ανά δύο χρόνια να γίνεται καταγραφή των αστέγων»

Παρέμβαση με κύρια θέμα τους αστέγους και τους Ρομά πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Προανήγγειλε, ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή με συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε ανά δύο χρόνια να γίνεται καταγραφή των αστέγων και δήλωσε πως μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για στήριξη των αστέγων είναι επιδόματα και πρωτοβουλίες για στέγαση και εργασία. Επίσης είπε πως θα προχωρήσει το κομμάτι της Κοινωνικής Κατοικίας, που αφορά κυρίως αποφυλακισμένους, ανθρώπους στον δρόμο και άλλους.

Πολύ σύντομα, επίσης, περιέγραψε ο κ. Σταμάτης, θα υπογραφεί η σύμβαση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής Ρομά, ενώ θα ολοκληρωθεί η καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά. Παράλληλα, το υπουργείο θα αιτηθεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση των καταυλισμών Ρομά.

Ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Γαβριήλ Αμίτσης αναφέρθηκε στην τελευταία διαθέσιμη έρευνα στρατηγικής για τους αστέγους που εκπονήθηκε το 2015 από το ΤΕΙ Αθήνας για το -τότε- υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη ή απειλή απώλειας στέγης δεν αποτελεί ατομικό, αλλά κοινωνικό πρόβλημα και κανένας πολίτης δεν πρέπει να χάσει την πρόσβαση είτε στην ιδιόκτητη, είτε στη μισθωμένη κατοικία του. «Η κοινωνική πολιτική είναι απαραίτητη, καθώς σήμερα απόλυτος ρυθμιστής στην πρόσβαση στέγης είναι η αγορά», σημείωσε.

Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και στην Κατοικία ιδρύθηκε το 2010 και τη στιγμή αυτή αποτελείται από 35 φορείς που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα, υποστηρίζουν άτομα που τη βιώνουν και συνηγορούν για το δικαίωμα στην ποιοτική κατοικία για όλους.

Το Δίκτυο είναι μέλος της FEANTSA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φορέων που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων βιώνουν έλλειψη στέγης.

Πηγή: newsbeast.gr