Μια γυναίκα στο Σαλβαδόρ έμεινε 13 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας αποβολής, που το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις. Η γυναίκα είχε καταδικαστεί να εκτίσει τριάντα χρόνια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη χθες Δευτέρα μετά την μετατροπή του υπολοίπου της ποινής της, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Έπειτα από 13 χρόνια και πέντε μήνες στη φυλακή, η Μαρίτσα ανέκτησε την ελευθερία της χάρη στη μετατροπή της ποινής της», σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (ACDATEE).

«Είμαι πολύ ευτυχής που απέκτησα ξανά την ελευθερία μου (…). Ευχαριστώ τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που με υποστήριξαν και τους ζητάω να συνεχίσουν να με υποστηρίζουν, όπως και τις άλλες γυναίκες οι οποίες βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, ώστε να απελευθερωθούν», δήλωσε η Μαρίτσα, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα για να προστατευθεί η ιδιωτική της ζωή.

Έντεκα ακόμα γυναίκες συνεχίζουν να είναι φυλακισμένες για τέτοιες υποθέσεις

Η πρόεδρος της ACDATEE Μορένα Ερέρα εξέφρασε τη χαρά της» διότι «έπειτα από πολλά χρόνια, αποδόθηκε δικαιοσύνη», και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπολοίπων ένδεκα γυναικών που συνεχίζουν να είναι φυλακισμένες για τέτοιες υποθέσεις.

Συνέντευξη τύπου για γυναίκες που είναι φυλακισμένες λόγω αποβολής

Η δικηγόρος της Οργάνωσης, η Αμπιγκέιλ Κορτές, τόνισε ότι η μεταχείριση που επιφύλαξε η δικαιοσύνη στην υπόθεση ήταν «εσφαλμένη» και «παραβίασε» τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

«Στη δίκη στην οποία καταδικάστηκε η Μαρίτσα, υπήρχαν τρεις δικαστές· ο ένας είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής της, διότι έκρινε ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα τεκμήρια για να μπορεί να καταλήξει σε ετυμηγορία για το εάν αλήθευαν οι κατηγορίες», εξήγησε.

Απαγορεύεται η άμβλωση ακόμα και αν η κύηση οφείλεται σε βιασμό

Η άμβλωση είναι απόλυτα απαγορευμένη στο Σαλβαδόρ, συντηρητική καθολική χώρα, από το 1998, ακόμη και σε περιπτώσεις που η κύηση οφείλεται σε βιασμό ή απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου.

Οι ποινικός κώδικας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών για τις επεμβάσεις εκούσιας διακοπής της κύησης, ωστόσο εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30-50 ετών κάθειρξης.

Πηγή: newsbeast.gr