Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Pfizer, που όπως σας ενημέρωσε τo newsbeast.gr, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε 90% αποτελεσματικότητα. «Υπάρχει αισιοδοξία και χαρά για την είδηση σχετικά με  το εμβόλιο της Pfizer» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε και ποιοι είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι. «Οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.  Αυτό θα μας οδηγήσει σε μία μερική κανονικότητα. Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι δύο δόσεων. Είναι το τέταρτο εμβόλιο για το οποίο έρχεται σε συμφωνία η ΕΕ. Αυτή τη στιγμή εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με σημεία εμβολιασμού. Θέλω να ζητήσω να προσέξουμε τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι Έλληνες.  «Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Τα εμβόλια θεωρείται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανείς λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Ποια είναι η θνητότητα στην Ελλάδα – Η σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα ανέφερε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».

Σχετικά με το εμβόλιο, απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, «απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Νωρίτερα είχε αναφέρει «αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου.

Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».

«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η κ. Κοτανίδου αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά».

Και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

Πηγή: newsbeast.gr