Μια νέα μελέτη που εξετάζει τη σύνθεση των μετεωριτών προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση αυτών των ουράνιων σωμάτων που πλήττουν τη Γη από την αρχή της μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι αστρονόμοι, αναλύοντας τους μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη και τις ομάδες αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος, διαπίστωσαν ότι περίπου το 70% από αυτά τα «πλήγματα» προέρχονται από τρεις κύριες ομάδες που βρίσκονται στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.
Στις έρευνές τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ψηφιακές προσομοιώσεις για να μοντελοποιήσουν τον σχηματισμό και την εξέλιξη των «οικογενειών αστεροειδών» που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Δεκάδες πετρώδη θραύσματα εκτοξεύονται στο Διάστημα από συγκρούσεις στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών και κάποια από αυτά καταλήγουν να προσγειώνονται στη Γη.
Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, καθημερινά πέφτουν στη Γη μετεωρίτες με συνολικό βάρος 48,5 τόνους, αν και οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν στη επιφάνεια ως μικροσκοπικοί κόκκοι άμμου. Οι επιστήμονες που αναζητούν απομεινάρια διαστημικών βράχων έχουν επίσης βρει μετεωρίτες που προέρχονται από τον Άρη.
Πηγή: tanea.gr