Ένα «συνηθισμένο» κινέζικο βάζο που τέθηκε σε δημοπρασία στη Γαλλία, αξίας 2.000 ευρώ (1.745 £) πουλήθηκε για σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ μετά από έναν «άγριο πόλεμο» προσφορών μεταξύ των αγοραστών που πείστηκαν ότι ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το βάζο τέθηκε σε δημοπρασία από μια γυναίκα που το είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και εκείνη από τη δική της, που ήταν συλλέκτρια. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ το βάζο ύψους 54 εκατοστών, αλλά κανόνισε να μεταφερθεί στον οίκο δημοπρασιών Osenat από το σπίτι της μητέρας της.

Στην πώληση στο Φονταινεμπλώ κοντά στο Παρίσι, οι υπεύθυνοι έμειναν έκπληκτοι καθώς οι προσφορές από περίπου 30 κυρίως Κινέζους πλειοδότες δεν είχαν τέλος. Τελικά πωλήθηκε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ – σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Με τις αμοιβές του πωλητή, η τελική τιμή αγοράς ήταν 9,12 εκατ.

   Ο Cedric Laborde, διευθυντής του οίκου Osenat, δήλωσε: «οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και περήφανοι που περνά στην κατοχή τους η ιστορία τους» ενώ πιστεύει ότι ο αγοραστής θα εκθέσει το βάζο.

Πηγή: newsbeast.gr