Θετικά είναι τα μηνύματα απο το μέτωπο της ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας καθώς ο κλάδος καταγράφει ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου πλησιάζοντας τα επίπεδα πρό πανδημίας. Η αξία των εξαγωγών ξεπέρασε το 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Την αισιοδοξία του για τη πορεία του κλάδου εκφράζει ο Σύνδέσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) σημειώνοντας ότι συνεχίσθηκε και τον Οκτώβριο η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε αυτό συνέβαλαν τόσο η αύξηση των εξαγωγών κατά 23% όσο και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 13,5%.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας.

Ειδικότερα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021:

  • Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,9% στην ένδυση και 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία.
  • Οι εξαγωγές που αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 26,2% και ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,27 δις το 2020.
  • Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,6% και άγγιξαν τα 780 εκ. ευρώ.
  • Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9 % και ανήλθαν σε 370 εκ. ευρώ.
  • Πολύ σημαντική συμβολή σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας έχουν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 53%, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του βαμβακιού και ανήλθαν σε 460 εκ. ευρώ
  • Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 10,7%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών 20%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8%.
  • Τέλος οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια σημείωσαν σημαντική άνοδο 25,8% και σε αξία έφθασαν το 2 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Πηγή: newsbeast.gr