«Οι εφαρμογές της αειφόρου ανάπτυξης στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα εκτός από αναγκαιότητα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του κλάδου» σημείωσε ο Λυκούργος Μανωλιάδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DIAKINISIS, στο πλαίσιο του 5th International Logistics Forum & Supply Chain Day. Το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Η αναδυόμενη εποχή των Logistics | Συνεργατικότητα, Τεχνολογία, Εκπαίδευση» διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος (ILME), την Τρίτη 5 Απριλίου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Μέσα από την παρουσίαση του κ. Μανωλιάδη αναδείχθηκαν οι τρόποι με τους οποίους επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DIAKINISIS τόνισε πως σχεδόν το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως προέρχεται από τον κλάδο των logistics. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών προς τρίτους (Third Party Logistics – 3PLs) την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση των μοντέλων λειτουργίας τους μέσα από την ευρεία υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αποθήκη του μέλλοντος πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομη, 100% από ανακυκλώσιμα υλικά και με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Μεταξύ των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν αφορούσαν στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έξυπνων συστημάτων φωτισμού φιλικών προς το περιβάλλον, η χρήση αποτελεσματικών και βελτιστοποιημένων λύσεων συσκευασίας αλλά και η ανακύκλωση. Αντίστοιχα, όπως σημειώθηκε, οι στόλοι οχημάτων μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικοί μέσα από συστήματα λογισμικού παρακολούθησης εκπομπών CO2, τη μεγιστοποίηση της χωρητικότητας των οχημάτων παράλληλα με τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και την αντικατάσταση των οχημάτων από υβριδικά. Με γνώμονα τη σταδιακή προσαρμογή σε ένα σύστημα βιωσιμότητας χαμηλότερου κόστους, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για νέους και υφιστάμενους πελάτες κατέληξε ο κ. Μανωλιάδης. Σημειώνεται ότι η DIAKINISIS είναι η μεγαλύτερη εταιρεία 3PL στην Ελλάδα και πραγματοποιεί ετησίως σε 24ωρη βάση, πάνω από 1,2 εκατ. παραδόσεις φορτίων σε όλη την Ελλάδα. Με έναν στόλο 300 πιστοποιημένων φορτηγών, υλοποιεί καθημερινά την πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία διανομής εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα, με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία.

Πηγή: newsbeast.gr