Σημαντικές αλλαγές έγιναν στον ΕΝΦΙΑ για το 2022, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι φορολογούμενοι να βγαίνουν κερδισμένοι, αφού θα κληθούν να πληρώσουν χαμηλότερο φόρο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έκανε μία σύντομη αποτίμηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων και συγκέντρωσε τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία για τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

  • Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.
  • Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που ‘μάτωσε’ κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.
  • Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.
  • Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Παρόλα αυτά, δεν βγαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι κερδισμένοι από τις ρυθμίσεις, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία.

Μάλιστα, ορισμένα από αυτά, είναι η «ανυπαρξία “κόφτη” στις αυξήσεις χρεώσεων» και η «διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα».

Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρει τα εξής για τα αρνητικά σημεία στον νέο ΕΝΦΙΑ:

  • Η επιβολή ενός νέου τύπου «συμπληρωματικού φόρου» ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ.
  • Η ανυπαρξία «κόφτη» στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες.
  • Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.
  • Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν το φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για το φόρο εισοδήματος.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει πως «γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός “δύσπεπτου” και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Όμως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…».

Πηγή: newsbeast.gr