Έντονη ενόχληση φέρεται να έφεραν στην Τουρκία οι πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε 17 ακριτικά νησιά, με το πρακτορείο Ανατολή να μιλάει για προβοκάτσιες, επιμένοντας ουσιαστικά στην αντίληψη Τσαβούσολγου.

Τις προηγούμενες μόλις ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για στρατικοποίηση των νησιών και «θα συζητήσουμε την κυριαρχία τους».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας επεσήμανε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ χαρακτηριστικά: «Προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίου από τον Έλληνα Υφυπουργό Άμυνας». 

Την ενόχλησή του είχε επίσης εκφράσει στο παρελθόν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο Ανατολή όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης τη Δευτέρα (14/7) πως «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων. Η Τουρκία δια της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτήν την παράνομη, προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων. Η περιοδεία σε 3 5 νησιά με ελικόπτερο , ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας. Με την ”εχθρική” στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».

Παράλληλα οι ισχυρισμοί Τσαβούσοβλου για τα στρατικοποιημένα νησιά συνεχίζουν και είναι στην ατζέντα της Τουρκίας, με τα τηλεοπτικά δίκτυα καθημερινά να δίνουν σχετικά ρεπορταζ. 

Την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό δίκτυο «HABER GLOBAL»  μετέδωσε μεταξύ άλλων πως υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως «στην Ελλάδα που στρατιωτικοποιεί παράνομα τα νησιά του Αιγαίο, θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις κι αν δεν υποχωρήσουν τότε θα συζητηθεί το καθεστώς των νησιών. Ήρθε η απάντηση της Αθήνας»

«H ελληνική πλευρά ανέφερε πως τα εν λόγω νησιά δεν θα αποστρατιωτικοποιηθοούν τονίστηκε πως αρνείται  όλες τις κατηγορίες της Τουρκίας και πως οι ισχυρισμοί της Άγκυρας δεν συμβαδίζουν με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα από τη δεκαετία του 60᾽ στρατιωτικοποίησε τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα Στενά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως και τα Δωδεκάνησα με τη δικαιολογία της στρατιωτικής απειλής από την Τουρκία» μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

Πηγή: newsbeast.gr