Η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες καταγράφει αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην πόλη και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται, εξετάστηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/10) μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Επίσης, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Ζέρβας: Σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση έχει να κάνει με μια ανεμελιά

Έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους, να προσέχουν τις επαφές τους και τις συναθροίσεις και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημαρχείο, μετά από τηλεδιάσκεψη, υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε, ότι απο αύριο εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, με μικτά κλιμάκια, για την αποφυγή καταστάσεων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων.

Στη τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, συμμετείχαν επίσης , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιοδρας, καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

«Ένας στους δύο που είναι θετικοί στην πόλη μας, είναι από 16 ως 29 χρονών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι 33 ετών. Αυτό κάτι δείχνει… Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορονοϊού στην πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα, αυτό δεν επιτρέπεται. Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα μαγαζιά ανοιχτά, τα σχολεία ανοιχτά , πρέπει να είμαστε όλοι παρά πολύ προσεκτικοί.

Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Κάνω μια έκκληση σε όλους ιδιαίτερα στους νεολαίους. Να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους, να προσέξουν πάρα πολύ τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις, που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Και πρόσθεσε: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα διοργανώσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους, ούτως ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτά του συνωστισμού, ούτως ώστε να βοηθήσουμε και αυτό το τρίτο κύμα να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το καταφέρουμε και για τρίτη φορά, όπως κάναμε τον Μάρτιο, όπως κάναμε το καλοκαίρι , έτσι θα το κάνουμε και σήμερα… Θέλει πολύ προσπάθεια, αλλά είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στο «πορτοκαλί», στο τρίτο στάδιο πολιτικής προστασίας, αν και παραμένει στο δεύτερο στάδιο και γι’αυτό το λόγο, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, το τέταρτο στάδιο , το “κόκκινο” στάδιο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, παρά πολύ, και σε αυτή τη λογική στην οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο τρία. Προετοιμάσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης», επισήμανε επίσης.

Πρόσθεσε ότι, συζητήθηκε και ο τριήμερος εορτασμός της πόλης, που ξεκινά την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και κορυφώνεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

«Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, πολύ σύντομα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουν παρθεί όλες αυτές οι αποφάσεις για τον εορτασμό του τριημέρου στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ, (υπάρχουν) καινούρια εξεταστικά κέντρα και για αυτό γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα».

Τέλος, πρόσθεσε ότι από το πρωί έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και άλλων υπηρεσιών του δήμου, παράλληλα με τη δημοτική αστυνομία, όπως οι τομείς ηλεκτροφωτισμού, πράσινου, κ.α., ώστε με παρεμβάσεις τους στο περιβάλλον και σε υπαίθριους χώρους να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τζιτζικώστας: Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση

Την ανάγκη «να γίνει καθημερινότητα η χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορονοϊού», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία».

«Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Για να βγούμε δυνατοί κι από αυτή την κρίση, όπως κάναμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», επισήμανε καταληκτικά.

Πηγή: newsbeast.gr