Την άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ, αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας. Όπως εξήγησε υπουργός Υγείας, η ένταξή τους στο ΕΣΥ θα γίνει άμεσα (την προσεχή Δευτέρα), ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου).

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με παρρησία, τόλμη και θάρρος, αποφάσισε νωρίς μέσα στην κρίση να πάρει ακόμα μια φορά τέτοια μέτρα, που ελπίζουμε ότι θα έχουμε απαγορευτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλες χώρες, θα κοστίσει λιγότερες ζωές από τις χιλιάδες ζωές που κόστισε στο εξωτερικό, θα κοστίσει στην οικονομία μας πολύ λιγότερο, γιατί ελπίζουμε μπαίνοντας νωρίς σε ένα lockdown να βγούμε νωρίτερα από αυτό, και ότι θα επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα, όπως για 5 μήνες ήμασταν ανοικτοί, όταν λίγες ευρωπαϊκές χώρες είχαν το προνόμιο να λειτουργεί η οικονομία τους με τα προβλήματα του ιού».

«Γιατί σήμερα και όχι προ μηνών; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα των πολιτών και των γιατρών για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ιστορία θα γράψει για εσάς κ. Κικίλια ό,τι και η τροπολογία σας: ότι είστε πολιτικά «εκπρόθεσμοι».

Έντονη κριτική άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν και οι νέες ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό δεν είναι δικό της έργο, αλλά δωρεά της Βουλής. Οι ΜΕΘ που λέτε ότι στελεχώνετε, έπρεπε να είναι στελεχωμένες από καιρό, «και μην περιμένετε να αγκαλιάσουμε τις ανακοινώσεις σας σαν να είναι στην ώρα τους», είπε η κ. Λιακούλη.

Απαντώντας στον κ. Ραγκούση, που μίλησε για «γιγαντιαία ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι η χώρα μπαίνει σε μια μεγάλη τραγωδία», ο υπουργός Υγείας ζήτησε από την αντιπολίτευση να σεβαστεί το έργο της Πολιτείας και των γιατρών που έχουν σώσει πάρα πολλές ζωές. «Καλό είναι να μάθετε ότι σε καιρούς κρίσης πάμε όλοι μαζί», είπε ο κ. Κικίλιας, που επέκρινε τους λίγους -όπως είπε- που μένουν στη γωνία, μίζεροι και μεψίμοιροι για τα “ψηφαλάκια”.

Τέλος για την κριτική, ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, είπε ότι προσλήψεις επτά χιλιάδων στελεχών νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία εκατοντάδων νέων ΜΕΘ με στόχο τις 1.200 και προμήθεια μηχανημάτων κ.λ.π., που έγιναν το τελευταίο διάστημα, «δεν έχει ξαναδεί το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια».

Πηγή: newsbeast.gr