Στο επίδομα ακρίβειας, το οποίο θα δοθεί σε 10 με 15 ημέρες, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας ότι δικαιούχοι είναι ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία αλλά και όσοι δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είπε πως το ποσό θα δοθεί ανά δικαιούχο, θα δοθεί σε χρήμα, θα είναι αφορολόγητο και δεν θα συμψηφίζεται. Θα καταβληθεί σε περίπου 650.000 νοικοκυριά και το ύψος της δαπάνης είναι κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι σύντομα θα έρθει και η αύξηση του επιδόματος που δίνεται για τα παιδιά.

«Είναι τέτοιο το μέγεθος των αυξήσεων που όποια κίνηση και να κάναμε, δεν θα μηδένιζε τις αυξήσεις. Ζούμε πρωτόγνωρες αυξήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην κριτική ότι το μέτρο δεν είναι αρκετό.

Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πάντα υπάρχουν όπλα πάνω στο τραπέζι, ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

O πρώτος προβληματισμός είναι εάν θα φτάσει η μείωση στους καταναλωτές ή θα απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κρίκους της αγοράς, είπε και πρόσθεσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, ενώ η φιλοσοφία είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η εξάρτηση των εσόδων από τους φόρους, όπως ο ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλή. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κρατικά έσοδα, με αποτέλεσμα να λείψουν πόροι από την χρηματοδότηση άλλων αναγκών, όπως πχ η περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Για το ρεύμα είπε ότι η οριζόντια στήριξη που έγινε στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, απάντησε αρνητικά λέγοντας πως για τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται τέτοιο ζήτημα.

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το αυτονόητο, ότι η κρίση είναι παγκόσμια και εισαγόμενη, τόσο θα είναι εγκλωβισμένος στο να μην μπορεί να αντιληφθεί σε τι κόσμο ζούμε. Λέει ψέματα για να δηλητηριάσει τα μυαλά του κόσμου» ανέφερε απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε για τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών

«Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Ο κόσμος με την ψήφο του θα διαμορφώσει τις συνθήκες» είπε απαντώντας στο ενδεχόμενο να υπάρχει μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ μετά την πρώτη κάλπη.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε αρνητικά λέγοντας πως από αυτά που έχουμε ζήσει «υπάρχει ένα χάσμα με την αξιωματική αντιπολίτευση».

Για την περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «την ώρα που θα προκύπτουν τα ζητήματα, θα έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες οι πολίτες».

Πηγή: newsbeast.gr