Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε την Παρασκευή πως ενώ η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί και να μην πανικοβαλλόμαστε.

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε συνέντευξη της στο πλαίσιο του συνεδρίου Reuters Next.

Παρ΄όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος λόγω της ανάπτυξης των εμβολίων.

Νότια Αφρική

Αναμονή για τα αποτελέσματα των ερευνών

Η ίδια συστήνει «να περιμένουμε» καθώς «είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή» και εξέφρασε την ελπίδα να «είναι πιο ήπια».

«Η Delta ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί», αυτή τη στιγμή, συνέχισε.

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια, από την άλλη, φαίνεται όντως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, εκτίμησε: «Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν (…). Σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ

Αναμνηστικές δόσεις

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε «ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

Εξάλλου, «η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση», υπογράμμισε.

Προέλευση

Η Σουαμινάθαν δήλωσε, ακόμη, πως η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος».

Πάντως η προέλευσή της δεν είναι γνωστή και «μπορεί να μην τη μάθουμε ποτέ», σύμφωνα με την ίδια.

Πηγή: newsbeast.gr