Ο Μπιλ Νέλσον που είναι ο διευθυντής της NASA προειδοποίησε για τις προθέσεις της Κίνας στο διάστημα και τόνισε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «ζούμε μια κούρσα του διαστήματος».

Μιλώντας στο politico.com τόνισε πως «είναι γεγονός: Βρισκόμαστε σε μια κούρσα διαστήματος» και σημείωσε ότι χρειάζεται «ιδιαίτερη προσοχή».

«Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έφερε ως ως παράδειγμα τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ως ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί και στη Σελήνη, σημειώνοντας πως «αν αμφιβάλετε, κοιτάξτε τι έκαναν στις νήσους Σπράτλι».

Υπενθυμίζεται, ότι αφορμή για αυτές τις δηλώσεις είναι οι πρόσφατες διαστημικές αποστολές της Κίνας στο διάστημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φέρεται να μην προσαρμόζεται με τους διεθνείς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα.

Πηγή: newsbeast.gr