Επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με κύριο θέμα συζήτησης τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ.

Τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος», μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επίσης, οι κ.κ. Μπορέλ και Μπλίνκεν υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισήμαναν, ακόμη, τη σημασία της χρήσης διπλωματικών διαύλων και σχετικών διεθνών και περιφερειακών φόρουμ, όπως ο ΟΑΣΕ, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Για την εμπορική πολιτική του Πεκίνου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις διευρυνόμενες διεθνείς επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Κίνας, οι οποίες σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ, εμποδίζουν σοβαρά το εμπόριο αγαθών όχι μόνο με τη Λιθουανία, αλλά τώρα επηρεάζουν και εταιρείες από άλλα κράτη μέλη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη ενάντια σε όλες τις πολιτικές πιέσεις και τα καταναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται εναντίον οποιουδήποτε από τα μέλη της.

Μπορέλ και Μπλίνκεν συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή σχετικά με όλους αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Πηγή: newsbeast.gr