Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πάνο Καλαρά, συντονιστή του Τμήματος Υγείας και τον Τάκη Γεωργακόπουλο, πρώην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και με την προσωρινή Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν ως μείζονα προβλήματα του Οργανισμού την υποστελέχωσή του και την αβεβαιότητα για την εργασιακή προοπτική των συμβασιούχων (20% των υπηρετούντων υπαλλήλων), τη θεσμική εκκρεμότητα της έγκρισης του Οργανογράμματος με κατάλληλη διοικητική διάρθρωση και την απαραίτητη στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό, το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατάργηση της αυτοτελούς ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και την ενσωμάτωσή της στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε με τους συνδικαλιστές του ΕΟΠΥΥ ότι η απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η τάση εκχώρησης του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και των αντίστοιχων φορέων (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ).

Στήριξη στο αίτημα για ένα σύγχρονο Οργανόγραμμα του ΕΠΟΥΥ

Δήλωσε επίσης την πολιτική στήριξη του αιτήματος για ένα σύγχρονο Οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός Δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας που εγγυάται την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Ειδικά για το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, ο Α. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί η αυτόματη προκήρυξη και γρήγορη κάλυψη όλων των κενούμενων θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, η μόνιμη εργασιακή προοπτική όλων των συμβασιούχων και η στοχευμένη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού (πχ γιατρών-φαρμακοποιών-ειδικών στα πληροφοριακά συστήματα κλπ) για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση με την κα Καρποδίνη, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, να συνεχιστούν οι μεταβιβάσεις πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ (νοσοκομεία-ΠΦΥ), να αναβαθμιστεί το δίκτυο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς και, κυρίως, να αποτραπεί η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς υγείας με πρόσχημα την υιοθέτηση κριτηρίων ποιότητας στις συβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους.

Πηγή: newsbeast.gr