Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τα υπολείμματα ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα, ο οποίος πιθανότατα είναι κομμάτι μιας τεκτονικής πλάκας που έφυγε στα βάθη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με την Daily Mail. Οι επιστήμονες, μελετώντας τον πυθμένα της θάλασσας, αποκτούν πληροφορίες για την ιστορία της Γης καθώς και για τη θαλάσσια ζωή και το οικοσύστημα.
Ο νεοανακαλυφθείς αρχαίος θαλάσσιος πυθμένας αμφισβητεί τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με την εσωτερική δομή της Γης και προσφέρει νέες ενδείξεις για την εξέλιξη της επιφάνειας του πλανήτη κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Η έρευνα αυτή προσφέρει πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν την κατανόηση σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
Ο Γουάνγκ, ο επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους προκαλεί νέες ερωτήσεις σχετικά με τη δράση του εσωτερικού της Γης και τον αντίκτυπό της στην επιφάνεια σε γεωλογικές χρονικές κλίμακες. Ένα από τα σημαντικά ευρήματα δείχνει ότι το υλικό στο εσωτερικό της Γης μετακινείται πιο αργά από ό,τι πιστευόταν.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια περιοχή 12 μιλίων πάχους και 1.200 μιλίων μήκους στη “μεταβατική ζώνη του μανδύα”, που χωρίζει τον ανώτερο από τον κατώτερο μανδύα. Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την ιδέα ότι οι ωκεάνιες πλάκες καταναλώνονται πλήρως από τη Γη, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάποιες πλάκες “κολλάνε” στα μισά του δρόμου καθώς βυθίζονται.
Η ομάδα πιστεύει ότι αυτός ο θαλάσσιος πυθμένας μπορεί να εξηγήσει τη Μεγάλη Επαρχία Χαμηλής Διατμητικής Ταχύτητας του Ειρηνικού (LLSVP), και ότι η πλάκα Phoenix, προηγουμένως κυρίαρχη στον Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να σχετίζεται με την ανακάλυψη αυτή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σεισμική απεικόνιση για να ανακαλύψουν την τοπολογία του μανδύα και να δημιουργήσουν έναν χάρτη της άγνωστης δομής.
Η έρευνά τους δείχνει ότι οι αρχαίες υποβυθιζόμενες πλάκες ενδέχεται να διατηρούνται βαθιά στο εσωτερικό της Γης, επηρεάζοντας τις δομές του μανδύα. Η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τις έρευνές της σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού, με σκοπό να αποκτήσει μια πιο πλήρη εικόνα για τις αρχαίες ζώνες καταβύθισης και ανύψωσης.
«Αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Πηγή: tanea.gr