Παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με την οικολογική ισορροπία, οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση για την άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τους λύκους. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ένωση (Coreper), όπου 15 κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, υποστήριξαν τη συγκεκριμένη πρόταση.
Η προτεινόμενη αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί υπό το πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από οποιαδήποτε τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι οι λύκοι είναι κορυφαίοι θηρευτές και έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αγρότες και κυνηγούς.
Η ΕΕ αναφέρει ότι ο συνολικός πληθυσμός των λύκων αυξήθηκε από 11.193 ζώα το 2012 σε 20.300 το 2023. Οι λύκοι απαντώνται σε όλες τις χώρες-μέλη, εκτός από την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ζητήσει από τις χώρες μέλη να αναλάβουν δράση όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας και την υιοθέτηση μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων. Το καθεστώς αυστηρής προστασίας των λύκων θέτει περιορισμούς στη θανάτωσή τους, εκτός αν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.
Πηγή: tanea.gr