Μόλις 30 χρόνια πριν, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου είχε υποστεί αύξηση περίπου 1,5 βαθμού Κελσίου, σύμφωνα με μελέτη της μετεωρολογικής υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτός ο ρυθμός ανόδου ξεπερνά τη συνολική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης τα τελευταία 200 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Μεσόγειος υπήρξε θύμα θαλάσσιου καύσωνα, ο οποίος κατέρριψε ρεκόρ θερμοκρασίας και προκάλεσε σοβαρές απειλές τόσο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και την αλιευτική βιομηχανία. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Atmosphere και την ανάλυση της ομάδας του δρ Κώστα Λαγουβάρδου, περιοχές όπως το Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και οι θάλασσες νότια της Κρήτης και της Ρόδου παρουσίασαν αύξηση θερμοκρασίας που ξεπέρασε τους 2 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 1991-2020. Αντίστοιχα, η θερμοκρασία στη ξηρά έχει επίσης αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό κατά μέσο όρο τα τελευταία 30 χρόνια, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν άνοδο πάνω από 2 βαθμούς, κυρίως μακριά από τις ακτές.
Αξιοσημείωτο είναι πως η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την 15η Αυγούστου του 2024 να καταγράφει 28,90 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι. Στο Ιόνιο, μάλιστα, ο υδράργυρος έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο, οι φυσικές συνθήκες του μελτεμιού περιόρισαν τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς.
Οι οικολογικές συνέπειες από αυτόν τον θαλάσσιο καύσωνα είναι σοβαρές, καθώς πολλά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών χρειάζονται ένα περιορισμένο εύρος θερμοκρασιών για να επιβιώσουν. Το 2022, μία ισχυρή θαλάσσια θερμότητα ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα την αποκαθήλωση ολόκληρων δασών κοραλλιών σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, όπως η Μασσαλία και η Σαρδηνία, και επηρεάστηκαν και οι καλλιέργειες μυδιών στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των ημερών με παγετό έχει μειωθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, υπήρξε ιδιαίτερη έντονη κατά τους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα, η θερμότητα έχει ευνοήσει την εισβολή τροπικών ξενικών ειδών στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον τρέχοντα Ιούνιο αναδείχνουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα για αυτούς τους μήνες.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 είχε αποκαλύψει ότι η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η νέα αυτή αύξηση θερμοκρασίας ενδέχεται να θεωρηθεί η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί.
Πηγή: tanea.gr