Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 2024, ο ουρανός θα μας προσφέρει μια σπάνια κοσμική έκπληξη: η Γη θα αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, γνωστό και ως μίνι σελήνη. Ο διαστημικός επισκέπτης, που είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός αστεροειδής, θα εισέλθει στην τροχιά της Γης και θα παραμείνει γύρω της για περίπου δύο μήνες.
Ο αστεροειδής 2024 PT5, όπως είναι η ονομασία του, θα γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι» χάρη στη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές περιπτώσεις «σύντομης σύλληψης» αστεροειδών από τη Γη, το 2006 και το 2020. Σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες της Ισπανίας, οι αστεροειδείς μπορεί να συλλαμβάνονται τακτικά κοντά στη Γη και να μετατρέπονται σε μίνι φεγγάρια, αλλά πολλές από αυτές τις συναντήσεις δεν ολοκληρώνουν έναν πλήρη κύκλο πριν επιστρέψουν στην κανονική τους τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 2024 PT5 είναι ο πρώτος αστεροειδής που «αιχμαλωτίζεται» με αυτόν τον τρόπο από τη Γη. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του αστεροειδούς, με διάμετρο μόλις 11.3 μέτρα, καθιστά αδύνατη την ορατότητά του με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με τη Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ, επαγγελματικά τηλεσκόπια θα είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση αυτού του φαινομένου, και οι εικόνες του θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Η ιστορία των μίνι φεγγαριών δεν σταματά εδώ, καθώς είναι πιθανό ότι πολλά άλλα έχουν περάσει απαρατήρητα, με επισκεπτόμενους αστεροειδείς να επιστρέφουν για επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις. Μάλιστα, ο αστεροειδής 2022 NX1 έγινε μίνι σελήνη το 1981 και ξανά το 2022. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει τη δυναμική του ηλιακού μας συστήματος και τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν.
Πηγή: tanea.gr